april, 2020

fre24apr09:3016:00Ympning av kärnfrukter - äpple & päron09:30 - 16:00 Föreningen Sörmlandsäpplen

Mer

Evenemangsinfo

Fredag 24 april på Julita gård
YMPNINGSKURS ”Gör ditt eget fruktträd”
KÄRNFRUKTER – ÄPPLE & PÄRON

Under en dag på Julita ympar vi äpple och päron under ledning av Mats Brokvist, trädgårdsmästare och pomolog med säte på Hölö. Under kursen varvas teori och praktik. Mats går igenom olika ympningstekniker och hur du tar hand om ditt nya träd under de första åren. Större delen av dagen ägnas åt praktik, du kommer alltså att lära dig praktiskt hur du gör dina egna fruktträd genom att ympa en ädelsort på en grundstam. Resultatet blir ett s k fruktspö som i sin tur så småningom blir ett fruktträd.

Under kursen får du möjlighet att ympa 10-15 egna träd, varav ca 10 äpple och 5 päron. Vi tillhandahåller grundstammar av äpple (Malus domestica MM106 och A2) samt päron (Pyrus communis Kirschensaller) och allt annat material som behövs (ympvax, tejp, etiketter, knivar) för ändamålet. Ädelsorten, själva ympriset kan antingen införskaffas / köpas av kursdeltagarna själva t ex i Pomologiska sällskapets monter på trädgårdsmässan, Nordiska trädgårdar i Älvsjö 26-29 mars.
och tas med till kursen eller så kan man använda det ympris som vi erbjuder. Då får man ta det som finns, om man vill ympa en särskild sort är det bäst att införskaffa den separat i förväg.

Inför denna kurs söker vi särskilt ympris av päron – om du har tillgång till sådant ympris, ange det i samband med anmälan!

FAKTA:

Plats: Julita gård, Julita. Fredag den 24 april kl 9.30-16. Samling för kaffe och smörgås kl 9.30. Kursen börjar kl 10.
Kostnad: 900 kr ink moms. Utöver detta tillkommer kostnad för grundstammar till en kostnad om ca 300-500 kr (beroende på hur många grundstammar man ympar) samt 150 kr i medlemsavgift för “icke-medlemmar”.
Mat: I kursavgiften ingår “fika”, fm och em. Medtag egen lunch! Vi har tillgång till kök där vi kan värma mat i micro
Ta med: Penna och anteckningsblock. Ändamålsenliga kläder.
Anmälan: Senast den 14 april till katarina.stenberg@sv.se. Observera! Ange alltid namn + mejladress + telefonnummer + personnummer + postadress då du anmäler dig. Deltagarantalet är begränsat.
Betalning: Faktureras
Frågor? Kontakta Katarina eller mejla styrelsen på sormlandsapplen@gmail.com

Varmt Välkomna!

Tid

(Fredag) 09:30 - 16:00

Plats

Föreningen Sörmlandsäpplen

Scroll to Top
X
X