december, 2021

fre17dec20:0020:00Solen20:00 - 20:00 Gasklockorna Gävle, Atlasgatan 3

Evenemangsinfo

Solen
Gasklockorna SCEN presenterar den 17 december Solen! Efter en succéartad spelning för några år sedan i Stora Gasklockan, så har bandet stått högt upp på Gävlebornas önskelista och precis innan jul så kommer kanske den bästa julklappen till Gävle. Solen är tillbaka!

Solen
Solen är ett vanligt band. Bildat i en helt vanlig stad. Solen tampas med vanliga problem. Tycker borta är bra men att hemma är bäst. Att fredagar är härliga och söndagar väldigt jobbiga. Solen skriver vanliga låtar. Drömmer vanliga drömmar. Ibland blir Solen för full och somnar på bussen hem ‪kl 23. Oftast dricker dock Solen efter sin förmåga och kommer hem vanlig tid.

Med tanke på denna övergripande karaktärslöshet och fullkomliga allmängiltighet är det lätt att fråga sig varför Solen ens finns. Solen har nu funnits i över fem år och är nu dessutom på väg att släppa sitt tredje album. Behövs det verkligen en till skiva av Solen? Förmodligen inte men det spelar ingen roll för skivan kommer släppas ändå. Och om skivan ändå släpps är det lika bra att lyssna för annars vore det slöseri vilket Solen precis som alla andra tycker är onödigt och ansvarslöst.

Vem vet. Kanske fyller ändå Solen någon slags funktion. Ibland spelar Solen live och då får folk en bra ursäkt till att dricka öl. Solen ger ibland ut LP-skivor som vissa tycker om att samla på. Och visst händer det att Solens medlemmar ibland får tillfälle att känna sig lite speciella.

Kanske är det gott nog.

Solen debuterade 2012 och kallades för Sveriges bästa osignade band när det självbetitlade debutalbumet släpptes. Albumet togs emot väl av en enad kritikerkår och satte Solen på en självklar plats på den svenska indiescenen.

2014 släpptes albumet ”Till dom som bryr sig” som nominerades till Grammis, P3-Guldoch Manifestgalan. Efter det har hyllningarna fortsatt. Senaste albumet ”Känslor säljer / Miljonär”, även det Grammis-nominerat, släpptes 2017 och sedan dess har det varit mer eller mindre tyst från bandet.

2021 började med livstecken i form av singlarna ”Mitt nya liv” och ”Fjärran stränder” som snabbt blev nya favoriter, både hos lyssnarna och hos medier som Musikguiden i P3 och Dagens Nyheter. Popmani menade att det var ”tryggt och bekant som en gammal förälskelse när Solen ger ett livstecken”och Kult Magasin fyllde i att ”visst var det nästan fyra år sedan sist, men det hindrar tydligen inte Sveriges deppigaste indiepopband från att göra en helt genialisk comeback.”

Den 15:e oktober släpps kommande studioalbumet ”Totalmusik”.

Solen är:
Erik Hillborg
Nils Dahlqvist
Gustav Karlsson
Johan Kilström

Förmingel med mat och bar i Gasklockornas restaurang från 18:00.
Dörrarna till Stora Gasklockan öppnar 19:00.

Mer

Tid

(Fredag) 20:00 - 20:00

Plats

Gasklockorna Gävle

Atlasgatan 3

X
X