mars, 2021

tor04mar18:0019:00I närvarons spår : Katarina Pirak Sikku och Malin Nord18:00 - 19:00 Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10-12

Evenemangsinfo

I närvarons spår
Samtal mellan Katarina Pirak Sikku och Malin Nord
Torsdag 4 mars kl 18.00-19.00

Det finns fotspår längs Luleälven. Vid de sjöar som är dämda, men också intill de odämda sjöarna. Det har blivit så numera, i språket och i tankarna, att de sjöar som inte är dämda ofta beskrivs som odämda. Som om det är något givet att en sjö ska dämmas upp, och förändra landskapet och tvinga bort de människor och djur som lever där, och upphöra med att vara sjö. I Katarina Pirak Sikkus konstverk finns tennspår utlagda i naturen, som en påminnelse om närvaro.
I ett samtal med Malin Nord undersöks hur minnen och bilder kan färdas mellan generationer, och hur konsten kan spränga gamla cementerade bilder och samtidigt bevara och synliggöra det som finns dolt.

Katarina Pirak Sikku, medverkande konstnär i den aktuella utställningen Bakom hörnet vindens jojk är född 1965 i Jåhkåmåhkke och yrkesverksam konstnär sedan 2005. Tillsammans med sin man Nils-Henrik Sikku gav de nyligen ut den facklitterära boken Torvkåtornas torvkåta – renägarinnan från Skåne (KC-Publishing).
I sitt konstnärskap har hon metodiskt och performativt blottlagt det svenska rasbiologiska arvet och underströmmar av personlig och kollektiv sorg som påverkat den samiska självkänslan. Under 2020 avslutar Katarina Pirak sitt treåriga bildkonst- och forskningsprojekt ”Att ge mitt perspektiv – Rasbiologernas spår i det samiska folkhemmet” vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

Malin Nord är född 1973 i Östersund där hon numera även är bosatt. Hon har gett ut romanerna Stilla Havet och Barmark (Albert Bonniers förlag), varit redaktör för den norrländska tidskriften Provins och skriver nu på en pjäs om Elvira Madigans öde för den jämtländska scenkonstföreningen Undantaget, som har premiär sommaren 2021. Hon ingår i Rådet för samisk litteratur inom Svenska Författarförbundet.

Boka/Information:
Samtalet ingår i entrépriset: 130kr vuxen, 90 kr studerande
Det finns ett begränsat antal sitt- och ståplatser. Vänligen kom i god tid.

Med stöd från Stockholm Stad

KATARINA PIRAK SIKKU. FOTO: NILS-HENRIK SIKKU OCH MALIN NORD. FOTO: MOA KARLBERG.

Mer

Tid

(Torsdag) 18:00 - 19:00

Plats

Sven-Harrys konstmuseum

Eastmansvägen 10-12

Scroll to Top
X
X