september, 2021

lör18sep20:0022:00Einstürzende Neubauten Live på Liseberg 202120:00 - 22:00

Evenemangsinfo

Pionjärerna inom den industriella musikscenen, Einstürzende Neubauten, är kända för att tänja gränserna för vad som är musik och ljudkonst. 2020 firar de 40 år som band och släpper till våren ett nytt album. Den 18 september 2021 kommer den experimentella Berlingruppen till Sverige och gör en exklusiv spelning på Liseberg.

Gruppen bildades 1 april 1980 i Västberlin, nästintill av en slump, när Blixa Bargeld fick möjligheten att uppträda på the Moon Club och samlade ihop ett gäng vänner just för det tillfället. Det anses vara det officiella startskottet till Einstürzende Neubauten. Debutalbumet Kollaps släpptes året därpå och blev en frontalattack mot alla konventioner inom ljud och tidigare sätt att lyssna på musik.

Gruppens sound föddes ur bland annat en brist på pengar, något som ledde till att de olika instrumenten utgjordes av upphittade och hemmagjorda objekt. Metallskivor, borrar, hammare och en ”icke-röst” som formade utdrag av tyska ord och som skapade nya ljud. Även professionell studioutrustning användes på helt nya sätt. Denna icke-konformistiska mix utgjorde grunden till vad som skulle bli en helt ny bild av vad musik är. De kommande albumen blev milstolpar inom den industriella musikscenen och Einstürzende Neubauten har under flera decennier fortsatt influera artister, filmmakare och popkulturen i stort.

2020 firar Einstürzende Neubauten 40 år och förutom att en ny skiva planeras släppas till våren så åker de även ut på turnén ”Year of the Rat”, där råttan passande nog symboliserar uppfinningsrikedom och mångsidighet i den kinesiska zodiaken.

Mer

Tid

(Lördag) 20:00 - 22:00

Scroll to Top
X
X