april, 2020

tor16apr19:0021:00Doc Lounge - Rudeboy19:00 - 21:00 Teater Halland, Svärdfiskgatan 8, Box 58

Mer

Evenemangsinfo

Berättelsen om ett av världens mest ikoniska skivbolag – Trojan records. Om ursprung och det pågående kärleksförhållandet mellan jamaicansk och brittisk ungdomskultur. Om hur musik kan ha kraft att bryta ner kulturella barriärer och förändra liv.
En mix av arkivfilmer, nyinspelade intervjuer och drama – Rudeboy berättar historien om Trojan Records genom att placera den i hjärtat av en kulturrevolution som utspelades i council estates och kåkstäder i slutet av 60- och 70-talet. Filmen börjar på 1950-talet, när Jamaica långsamt övergår till dess eventuella självständighet 1962.

Vi träffar Duke Reid och hans legendariska Trojan ljudsystem och utforskar de sociala och kulturella förhållanden som ger upphov till ”Rudeboys” födelse, uppkomsten av ljudsystemkultur och framväxten av den distinkta jamaicanska skan. I akt 2 landar vi i Storbritannien på 60-talet och tittar på de jamaikanska invandrarnas upplevelse genom ögonen på en ung Dandy Livingstone. Vi träffar den första generationen Windrush-invandrare Lee Gopthal och bevittnar födelsen av Trojan Records medan Enoch Powell håller sitt Rivers Of Blood-tal. Det finns en växande marknad för importerad ska och nya stabila rockljud som Trojan-skivor utnyttjar. Akt 3 berättar en historia om hur ungdomar i arbetarklassen upptäcker ljuden av ska och rock stadigt och den viktigaste subkulturen i modern brittisk historia är född, Trojan Skinhead. Ett ny slags reggae dyker upp. Svarta och vita förenas på dansgolvet när vi bygger upp till landmärket för underjordisk skinheadkultur och ’Spirit of 69’. Från 1969 – 1973 blir Trojan den viktigaste jamaicanska skivmärket i världen och är på toppen. Tighten Up-samlingsserien sprider Trojanska ordet till massorna. Skivbolaget börjar släppa nästan allt som skickas in eftersom försäljningsvolymen blir otrolig. En ny guldrush följer med producenter som rusar över från Jamaica som säljer skivor till Trojan. Desmond Dekker framstår som den första stjärnan i den underjordiska scenen. ‘Double Barrel’ av Dave och Ansel Collins ger Trojan sin första nummer 1-hit-singel. Ken Boothe inspirerar rockälskarna med Trojans andra nummer 1 ”Everything I own”. Pop- Reggaen är född och svart identitet och stolthet bygger runt dessa skivor och ett nytt självförtroende cementeras. Men de goda tiderna kan inte pågå för evigt och 1975 förtar sig skivbolaget och ger vika. Men effekterna av Trojan records fortsätter genom 70-talet fram till idag. Den jamaikanska ungdomskulturen har blommat och är överallt – den skapade 2Tone, Notting Hill Carnival, ljudsystem, frön till Hip Hop-revolutionen, klubbkultur.

Den kulturella effekten av trojanska skivor har format världen vi lever i.

Tid

(Torsdag) 19:00 - 21:00

Plats

Teater Halland

Svärdfiskgatan 8, Box 58

Scroll to Top
X
X