december, 2021

tor09dec18:0019:30Dansinitiativet: Dialekten18:00 - 19:30 Havremagasinet länskonsthall Boden, Norrbottensvägen 18

Evenemangsinfo

Dialekten är humoristiska dansceremonier byggda på lokala intervjuer och tolkningar av möten i dansarnas hemstad. Fyra dansare, från fyra olika orter och deras gemensamma och enskilda relation till ord och kropp utifrån den egna dialekten. Luleå, Piteå, Borås och Göteborg. platser som existerat i 400 år och dialekter som formats, tonsatts, rytmiserats och identifierat människor på platsen.

På Havremagasinet får publiken möta två av fyra soloverk, Piteå-solot och Luleå-solot, vilka omfamnas av samma ljudverk. Varje solo är 25 minuter långt och mellan verken kommer det vara en kort paus.

I mötet med det lugna, strävsamma, metodiska, rytmiska och stolta pitemålet skapar dansaren Erika Pekula Pettersson ett solo där bolmande rök, wellpapp och hennes hjärtas stad tar plats på scenen.

I en diagonalt framåtlutande backe med snabba avslut och raka vokaler försöker dansaren Marie Wårell tolka Luleådialektens släpande sanningar och självklara inbjudningar.

”Båda föreställningarna är starka i sina uttryck, även suggestiva, egensinniga och originella i samklang med scenkläderna. Musiken ledsagar och eggar dansarna och det uppstår magi i salongen”. – NSD

Trailer, https://vimeo.com/643399908

_________________________________
Konstnärligt team:
Idé: Marie Wårell
Danskonstnärer: Marie Wårell, Erika Pekula Pettersson, Moa Westerlund & Robin Ivarsson.
Kompositör: Petter Berndalen
Tekniker: Jakob Granqvist & Calle Mårtensson
Producent: Nadja Nilsson
Konstnärlig handledare: Per Sundberg
AD: Timo Rinnevuo
Med stöd av Luleå kommun, Region Norrbotten, Kulturrådet & Göteborg stad
I samarbete med Danskompaniet Spinn, Regionteater Väst & Kaleido kreativa rum

Mer

Tid

(Torsdag) 18:00 - 19:30

Plats

Havremagasinet länskonsthall Boden

Norrbottensvägen 18

X
X